luni, 5 ianuarie 2009

Noua renaştere

Normele morale ce au răsărit pe parcursul timpului, au fost nişte revoluţii în gândire, care corectau vechile moduri de a privi viaţa. Revoluţiile respective au venit la timpul potrivit, pentru a face societatea să funcţioneze mai bine, în noul context tehnologic.

Creştinismul a venit şi s-a infiltrat la un moment destul de crucial pentru evrei şi imperiul roman. Nu se mai putea aşa, şi ceva s-a schimbat.

Renaşterea de acuma 500 de ani, s-a întâmplat tot din cauză progresului, şi a necesităţii omului de a îşi canaliza instinctele întrâun mod diferit. Când Florenţa a atins apogeul bogăţiei sale, şi oamenii au ajuns să aibă timp liber mai mult decât aveau înainte, hopa apar pictori, sculptori, muzicieni, care interpretează lumea într-un mod cu totul nou, diferit, revoluţionar şi mai potrivit pentru bogătaşii Europei.

Ideile lui Freud despre natura emoţională agresivă a omului au apărut acuma aproximativ 50 de ani, prin preajma războaielor mondiale şi erau un bun model pentru a explica marile revoluţii de atunci. Adică probabil Freud s-a întrebat cum de, când vine unu', urlă 2-3 cuvinte despre libertate şi despre "noi suntem mai buni decât ceilalţi", toată lumea îl urmează... Freud a fost băiat deştept.

În ultimii ani au apărut o puzderie de gânditori fiecare cu teoriile sale, dar ca şi în muzică, mi se pare că se copiază unul pe altul, şi imbunătăţesc doar puţin un model care e sortit să nu mai meargă multa vreme.

Putem acuma face, ce strămoşii noştri nici măcar nu visau. Adică visau, da după aia erau băgaţi la zdup. Putem acuma zbura, ajunge în orice loc de pe Pământ incredibil de rapid. Avem posibilitatea de a comunica cu oricine, de oriunde de pe glob, lucru care e incredibil impresionant... Adică nu am evoluat în conteţtul ăsta, e ceva total nou pentru firea noastră umană. Diferenţa aia de 40 lei pe care o dai pentru net, nu numai că te lasă să îţi downloadezi filme pe gratis şi să vezi femei dezbrăcate, dar îţi aruncă în spate un camion de informaţie pe care poate nu am fost pregătiţi să o cunoaştem. Nu ştiu dacă asta e bine sau rău, ştiu doar că e ceva foarte diferit. Cu schimbări de magnitudinea asta pur şi simplu nu ne-am mai întâlnit ca specie, şi susţin că vechile morale nu mai sunt în stare să ne ajute.

Singurul lucru pe care îl fac acum vechile moduri de a gândi e că încearcă să se apere. Se vede asta pe faţa şi în comportamentul oamenilor care le susţin. De exemplu, religia încearcă în zadar să cheme lumea la biserică şi să ne spună că suntem păcătoşi... nu mai funcţionează. Degeaba cred fetele că vor rămâne virgine până la căsătorie pentru că e aproape imposibil, şi mai mult, mie unul, dar şi multor altora, nu le-ar trebui o fată virgină (cine ştie ce-i poate capul de fapt, mai bine să o testeze alţii înainte). Bineînţeles, nici una prea uzată nu îmi convine, deci nicicum nu-i bine cu mine :P

Părinţii noştri sunt dezamăgiţi de noua generaţie, bunicii de-a dreptul n-o mai înţeleg. Asta pentru că lumea în care au crescut ei nu mai există, şi nici regulile ei. Lor le pare rău după vechile feluri pentru că e mult prea greu să se schimbe, şi trebuie înţeleşi. Însă se petrec schimbări majore în comportament şi gândire, care lubrefieză cumva societatea, şi vechile idei pierd teren chiar dacă o fi să se ţină cu dinţii de el.


Nu ne mai temem de lup, pentru că l-am cam băgat în rezervaţii, şi a început el săracu să se teamă de noi. Putem ajunge pe fundul oceanelor şi pe orbită. Sigur că încă suntem mai la început, abia de câteva zeci de ani au devenit evidente skimbările astea, şi bunicii noştri fac parte dintr-o lume ce s-a născut acum câteva sute de ani.

Ei, ideea mea e că, în curând ar trebui să ne aşteptăm la o nouă revoluţie în gândire. Probabil că a început deja, nu ştiu, dar în mod sigur va apărea. Vechile dogme morale, vechile modele de comportament vor începe să dea rateu, până când cineva, ceva pui de geniu, va înţelege un nou mod de a privi lucrurile, şi un nou mod de a funcţiona, mai bine, ca om într-o societate. Va veni cu un nou set de reguli care vor fi adoptate instantaneu aproape, pur şi simplu pentru că lumea e pregătită pentru aşa ceva.

Ca orice altă revoluţie, poate că va aduce şi probleme. După cum zic cei de la Red Hot Chili Peppers "Destruction leads to a very rough road but it also brings creation".

Eu sunt total optimist şi mă încred în faptul că schimbările ce vor urma vor aduce lucruri bune, ne vor face mai calmi şi mai fericiţi, pentru că pur şi simplu nu mai suntem compatibili cu lumea în care trăim. Probabil că ne va fi greu puţin, când revoluţia va atinge apogeul, dar trebuie să ne pregătim să ne schimbăm, ca să supravieţuim, şi ca să putem să fim fericiţi în lumea în care trăim.

Sunt total încrezător că trebuie să ne adaptăm schimbărilor, nu să tragem lumea înapoi, pentru că în cele din urmă vechile feluri vor pieri. Trebuie să le ţinem minte, şi să le punem în muzeu, dar ce-a fost, a fost. Ne pare bine că a fost, şi le lăudăm, dar acum e vremea să creştem mari, şi să ne bucurăm de o nouă lume, şi de noile posibilităţi.

The sky is the limit.....

0 comentarii:

visitors, since 23 dec 2008